Hvordan lage gode kundereferansevideoer

Referanser er viktige for at kunden skal føle seg trygg på at nettopp du leverer et produkt eller en tjeneste som er verdt pengene. Skriftlige referanser er kanskje den enkleste og rimeligste måten å få en referanse på, men det er ikke like troverdig som en video hvor kunden selv forteller om sin opplevelse. En godt produsert referansevideo vil fremstå langt mer oppriktig enn en skriftlig referanse.

En referansevideo trenger forøvrig ikke bli en kostbar produksjon og du kan fint lage en referansevideo selv.
Du kommer langt med litt forberedelse, en genuin samtale og enkel videoredigering. Her er noen tips til deg som vil lage referansevideoer selv:

Vær forberedt
Å stå foran et kamera kan være en nervepirrende opplevelse for de aller fleste. Det er derfor viktig å legge til rette for at kunden skal føle seg mest mulig komfortabel under innspilling. Forberedelse er viktig, både for deg og kunden. Sørg for å gi kunden god informasjon om hva som skal skje under innspilling og hvordan kunden best kan forberede seg til opptaket.

Dropp manus, men ha klare retningslinjer
Innøvd tekst vil sjelden fremstå som naturlig og troverdig på kamera, såfremt du ikke er den fødte skuespiller. Du skal allikevel ikke gjennomføre et opptak uten noe som helst forberedelse. Sett klare retningslinjer for innspillingsdagen; hva dere skal snakke om og hva som er viktig å få med. Dette skaper en trygghet både for personen foran kamera og kamerateamet, og dialogen vil få en mer naturlig flyt.

Skap et godt førsteinntrykk
Når vi møter nye mennesker bruker vi bare noen få sekunder på å gjøre oss opp en mening om hvordan de er som personer. Dette førsteinntrykket kan være helt avgjørende for hvordan vi oppfatter en person i lang tid fremover. Det samme prinsippet kan vi også si gjelder for video. Skal du få publikum til å se hele videoen, så må introen være så bra at publikum får lyst til å følge fortsettelsen. Med andre ord, fang publikums oppmerksomhet fra første stund!

Ta deg god tid på innspillingsdagen
Referansevideoer bør ikke være for lange. 1-3 minutter er tilstrekkelig. Men selv om ett minutts opptak kanskje ikke virker særlig arbeidskrevende, så bør man sette av god tid til innspilling. Det er bedre å ha for mye materiale enn for lite, og det er kun en fordel å ha mye materiale å klippe og redigere i. I tillegg er det viktig å huske at det tar tid å bli komfortabel foran kamera og den gode samtalen kommer gjerne et godt stykke inn i opptaket. Ta deg derfor god tid under innspilling.

Skap variasjon
Hvor enn interessant informasjonen er og hvor enn dyktig personen foran kamera er, så vil et snakkende hode i 3 minutter bli kjedelig å se på. Bruk derfor innklippsbilder, eller film fra flere vinkler, for å skape litt variasjon i bildet.

Lykke til med videoproduksjonen! Trenger du mer informasjon og profesjonell hjelp til å lage referansevideoer, ta kontakt med oss i Pure Content.